Sałatka na zimę w słoiczku.

by - 8/11/2016

Otóż Kochani wypytałam się Połówka o dokładny przepis na nasze warzywne sałatki robione ze wszystkiego, co jest pod ręką. 
Mam tu na myśli cukinię, kalarepkę, cebulkę, ogórki ( te przerośnięte, bez nasion), paprykę....
Co Wam w duszy gra.

Na 1 kg produktów

1 łyżka soli
4 łyżki oleju
łyżeczka chili
zasypać produkty i odstawić na 1 godzinę, po czym dodać główkę czosnku

Zalewa

3/4 szkl. octu
1 szkl. cukru
1 łyżka miodu ( podobno gryczany daje specyficzny smak),

zalać produkty i przełożyć do słoiczków, które pasteryzujemy 5 min.


U nas w domu zawartość znika do 1 kolacji. Chyba do zimy nam zabraknie.
Teraz Połówek jest na etapie robienia fasolki w pomidorach. Kolejna pychotka się szykuje.
Smacznego i dajcie znać, czy połączenie tych smaków tez przypadło Wam do gustu.

You May Also Like

34 komentarze

  1. Ślinka cieknie. Przepis na fasolkę w pomidorach bardzo poproszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok. Przepis już mam, tylko potrzebny czas na zdjęcie.

      Usuń
  2. Ale ciekawy sposob! chyba sprobuje, bo nie strzymam z ciekawosci. Musi byc dobre! na litwie jadlam salatke warzywna z grzybkami w occoe...pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj. Jeśli nie lubisz chili dodaj jej mniej. Mnie ona bardzo smakuje, dlatego Tobie polecam.

      Usuń
  3. Ale pychotka, mniam mniam:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesteś prawdziwą szczęściarą mając osobistego kucharza w domu. Mój nadal tylko podgrzewa parówki. Czasami popełni jajecznicę. Średnio 2 razy do roku :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obiady robię ja, rzadziej Połówek. Ale te zaprawy? przeszedł sam siebie.

      Usuń
  6. Aniu,
    fasolka szparagowa z pomidorami jest przepyszna.
    Nie robiłam jeszcze takiej sałatki, skoro jest miód to musi być pyszne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fasolkę z pomidorami już próbowałam. Jest równie dobra. A tę polecam bardzo.

      Usuń
  7. O bardzo pomysłowe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To znaczy, że zalewa składa się z cukru, octu i miodu? Wody nie ma? Strasznie dużo tego cukru - chyba sałatka wychodzi bardzo słodka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W połączeniu z chili ta słodycz jest w sam raz. A z wodą? zadałaś mi zagwostkę. Po prostu zapytam. Może to niedopatrzenie.

      Usuń
    2. Antonino, upewniłam się w zalewie nie ma wody.

      Usuń
  9. Smakowicie brzmi i wygląda! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czas zabrać się do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny przepis. Na pewno wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja poproszę słoiczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wielkie dzięki za przepis! Wszystko zrozumiałam i super, że jest tak krok po kroku:)
    U mnie to takich ogórków to chyba nie ma, ale cała reszta jest i absolutnie muszę zrobić tą sałatkę.
    A myślisz, że może być sól jodowana? Ja używam jodowanej np. do kiszenia kapusty i jest ok, ale czy do tej sałatki też na luzie można, czy wyjdzie jakaś dziwna? Po prostu nie ma nigdzie w sklepach zwykłej kamiennej, a jedynie morska:/
    Buziaki!:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiem, jaką sól dodał Małżonek, chyba jodowaną. Tylko do ogórków nie daję jodowanej.

      Usuń
  14. Przepisu nie znam i bardzo dziękuję 😊 cudowne przetwory!! Smacznego życzę ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jeśli możesz ją zrobić.

      Usuń

Dziękuję za komentarz. Było mi niezmiernie miło Cię gościć.

Prawa autorskie

Wszelkie zdjęcia i teksty prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Jeśli jest inaczej, cytuję, lub piszę o tym. Dlatego proszę nie kopiować bez zgody gospodyni bloga.

FOLLOW ME@INSTAGRAM