Sałatka na zimę w słoiczku.
Otóż Kochani wypytałam się Połówka o dokładny przepis na nasze warzywne sałatki robione ze wszystkiego, co jest pod ręką.
Mam tu na myśli cukinię, kalarepkę, cebulkę, ogórki ( te przerośnięte, bez nasion), paprykę....
Co Wam w duszy gra.
Na 1 kg produktów
1 łyżka soli
4 łyżki oleju
łyżeczka chili
zasypać produkty i odstawić na 1 godzinę, po czym dodać główkę czosnku
Zalewa
3/4 szkl. octu
1 szkl. cukru
1 łyżka miodu ( podobno gryczany daje specyficzny smak),
zalać produkty i przełożyć do słoiczków, które pasteryzujemy 5 min.
U nas w domu zawartość znika do 1 kolacji. Chyba do zimy nam zabraknie.
Teraz Połówek jest na etapie robienia fasolki w pomidorach. Kolejna pychotka się szykuje.
Smacznego i dajcie znać, czy połączenie tych smaków tez przypadło Wam do gustu.
33 komentarze
Ślinka cieknie. Przepis na fasolkę w pomidorach bardzo poproszę.
OdpowiedzUsuńOk. Przepis już mam, tylko potrzebny czas na zdjęcie.
UsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAle ciekawy sposob! chyba sprobuje, bo nie strzymam z ciekawosci. Musi byc dobre! na litwie jadlam salatke warzywna z grzybkami w occoe...pycha
OdpowiedzUsuńWypróbuj. Jeśli nie lubisz chili dodaj jej mniej. Mnie ona bardzo smakuje, dlatego Tobie polecam.
UsuńDziękuję za przepis:))
OdpowiedzUsuńProszę bardzo. Smacznego.
UsuńAle pychotka, mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dokładnie.
UsuńAleż pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńJesteś prawdziwą szczęściarą mając osobistego kucharza w domu. Mój nadal tylko podgrzewa parówki. Czasami popełni jajecznicę. Średnio 2 razy do roku :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńObiady robię ja, rzadziej Połówek. Ale te zaprawy? przeszedł sam siebie.
UsuńAniu,
OdpowiedzUsuńfasolka szparagowa z pomidorami jest przepyszna.
Nie robiłam jeszcze takiej sałatki, skoro jest miód to musi być pyszne.
Pozdrawiam:)
Fasolkę z pomidorami już próbowałam. Jest równie dobra. A tę polecam bardzo.
UsuńO bardzo pomysłowe połączenie :)
OdpowiedzUsuńDzięki.
UsuńTo znaczy, że zalewa składa się z cukru, octu i miodu? Wody nie ma? Strasznie dużo tego cukru - chyba sałatka wychodzi bardzo słodka?
OdpowiedzUsuńW połączeniu z chili ta słodycz jest w sam raz. A z wodą? zadałaś mi zagwostkę. Po prostu zapytam. Może to niedopatrzenie.
UsuńAntonino, upewniłam się w zalewie nie ma wody.
UsuńDziękuję.
OdpowiedzUsuńSmakowicie brzmi i wygląda! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńCzas zabrać się do pracy :)
OdpowiedzUsuńDokładnie.
UsuńBardzo fajny przepis. Na pewno wypróbuje
OdpowiedzUsuńProszę bardzo.
UsuńJa poproszę słoiczek ;)
OdpowiedzUsuńDostaniesz na pewno.
UsuńWielkie dzięki za przepis! Wszystko zrozumiałam i super, że jest tak krok po kroku:)
OdpowiedzUsuńU mnie to takich ogórków to chyba nie ma, ale cała reszta jest i absolutnie muszę zrobić tą sałatkę.
A myślisz, że może być sól jodowana? Ja używam jodowanej np. do kiszenia kapusty i jest ok, ale czy do tej sałatki też na luzie można, czy wyjdzie jakaś dziwna? Po prostu nie ma nigdzie w sklepach zwykłej kamiennej, a jedynie morska:/
Buziaki!:))
Nawet nie wiem, jaką sól dodał Małżonek, chyba jodowaną. Tylko do ogórków nie daję jodowanej.
UsuńPrzepisu nie znam i bardzo dziękuję 😊 cudowne przetwory!! Smacznego życzę ❤
OdpowiedzUsuńPolecam, jeśli możesz ją zrobić.
UsuńDziękuję za komentarz. Było mi niezmiernie miło Cię gościć.